Okulumuzu Niçin Tercih Etmelisiniz
Sevgili Aday Öğrencimiz;
- Okulumuz Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığının ortak projesi olan "Beyaz Bayrak İşbirliği Protokolü" kapsamında verilen Beyaz Bayrak sahibidir.
- Okulumuz Kültürel ve Sportif etkinliklere Önem vermektedir.Üniversite tanıtım gezileri yapılmakta Voleybol ve Basketbol turnuvaları yapılmaktadır.
- Okulumuzda tekli öğretim yapılmakta olup okul başlangıç ve bitiş saatleri 08:00-16:50 arasında olup sınıf seviyelerine göre çıkış saatleri farklılık göstermektedir.
- Okulumuz sadece kız öğrencilere yöneliktir.
- Okulumuzda Anadolu Meslek Programı (AMP) bulunmaktadır. 9. sınıfı başarı ile tamamlayan öğrenciler 10 sınıfta başarı durumlarına göre alan seçimi yaparlar. 11. sınıfa geçen öğrenciler okudukları alana uygun dal seçimi yaparlar.
- 10.Sınıftan itibaren öğrenciler 3308 sayılı kanun kapsamında sigortalanır.
- Anadolu Meslek Programında; Bu programın öncelikli amacı endüstrinin ara eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik eğitim vermektir. Öğrenciler; 12. Sınıfta haftada üç gün işletmeye gider iki gün okula gelirler. İşletmelere giden 12.sınıf öğrencileri ücret alır.
- Adalet Alanı öğrencilerimiz Diyarbakır Adliye Sarayında veya avukatların yanında staj yapmaktadır.
- Çocuk Gelişimi öğrencileri Ana Okullarında veya bünyesinde Ana Sınıfı bulunan okullarda staj yapmaktadır.
- Okulumuza ilçe merkezinde oturan tüm öğrenciler yürüyerek rahatlıkla gelip gidebilir.Köy öğrencileri de taşıma servisleri ile okula gelip gidebilir.
- Geçen sene ilk defa mezun verdik.Mezunlarımızın yüzde 2,3 Üniversiteye yerleşti.
OKULUMUZDA BULUNAN ALANLAR :
- Adalet Alanı (AMP)
- Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı (AMP)
Mezunlarımızın Avantajları:
- Mezun olan öğrencilerimize diploma ile birlikte verilen "İşyeri Açma Belgesi" ile isterlerse kendi işini kurabilirler.
- Mezun olan öğrencilerimiz iş hayatında Teknisyen ünvanına sahip olurlar.
- Meslek Yüksek Okullarına girişte ek puan avantajına sahip olurlar.
- Üniversitelerin 4 yıllık fakültelerine diğer okulların mezunlarıyla eşit şartlarda devam edebilirler.
- Önlisans programını bitiren öğrencilerin dikey geçiş sınavıyla lisans eğitimine geçebilirler.
Zübeyde Hanım
Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
ADALET ALANI
Adalet alanı altında yer alan Zabıt Kâtipliği ile İnfaz ve Koruma dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik Adalet Bakanlığı merkez teşkilatı ile adli ve idari yargı sistemi içerisinde yer alan tüm mahkemelerdeki yazı işlemleri, ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde güvenliği sağlama, tutuklu ve hükümlüler ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. Adalet alanı, dünyada insan hakları gelişimine paralel olarak son yıllarda ülkemizde de hızlı bir değişim süreci içerisine girmiştir. Bu alanda yetişmiş nitelikli iş gücüne ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır. Değişim süreci ve artan iş gücü ihtiyacı, alanda faaliyet gösteren çalışanların bilgi ve becerilerini artırarak kendilerini yenilemelerini gerektirmektedir.
Adalet alanında; cezai ve hukukî adalet uygulamalarında yer alan meslek elemanlarını sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli kişiler olarak yetiştirmek amaçlanmaktadır. Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Adalet alanı altında aşağıdaki dallar yer almaktadır.
Zabıt Kâtipliği ve İnfaz ve Koruma Memurluğu dalları yer almaktadır.
Okulumuzda ise; Zabıt Kâtipliğidalı bulunmaktadır.
Zabıt Kâtipliği Dalını Tanıyalım
Zabıt kâtibi; Adalet Bakanlığı merkez teşkilatı, adli ve idari yargı cumhuriyet başsavcılıkları ile ilk derece mahkemeleri, bölge mahkemeleri ile yüksek mahkemelerde ilgili mahkeme başkanı, hâkim veya savcının onayı ile yazı işleri müdürünün yaptığı iş bölümü çerçevesinde, kalem hizmetlerini belirli bir süre içerisinde kendi başına yürüten, yaptığı işlemler nedeniyle amirlerine karşı sorumlu olan nitelikli kişidir.
Zabıt Katibinin Görevleri :
- İş organizasyonu yapmak ve iletişimi sağlamak,
- Bilgisayarda klavyeyi on parmak kullanarak hızlı ve etkili yazı yazmak,
- Yazışma kurallarına uygun resmî yazı yazmak,
- Mesleki uygulama yazılımlarını kullanmak,
- Adalet alanı içerisinde çalıştığı birimin kalem hizmetlerini yürütmek,
- Çalıştığı kurum ve kuruluşların adlî ve idarî yazışmalarını yapmaktır.
Meslek Elemanlarının Görevleri
Adliyelerde, bölge idare mahkemelerinde, seçim kurullarında, icra dairelerinde kalem işleri, yazışma ve dosyalamanın yapılmasında, duruşma tutanakların düzenlenmesinde, sekretarya hizmetlerinin verilmesiyle ilgili işlerden sorumlu kişidir.
- Resmi yazışmaları yapmak,
- İcra takip işlemlerini yapmak,
- Meslek gelişimine ilişkin faaliyetleri yürütmek,
- Yazı işleri müdürünün tevdi ettiği görevleri yapmak,
- Dosya ve kayıtları muntazam ve silinti siz olarak tutmak,
- Karar ve tutanakları usulüne uygun yazmak,
- Davalara ait müzekkereleri yazarak ilgili yerlere zamanında göndermek,
- Cevabı gelmeyen müzekkerelerin tekidini yapmak,
- Gelen cevap yazılarında istenilen bilgiler olmadığını tespit ettiğinde ilgili makama haber vermek, duruşma günüden önce gerekli yazıları yazmak,
- Dava dosyaları için dizi pusulası yapmak,
- Serbest bırakma ve tutuklama yazıları ile hüküm özetlerini vaktinde yazmak ve ilgili makama vermek,
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Zabıt kâtibi genel olarak büro ortamında çalışmaktadır. Mesleğin özelliği gereği mesai saatleri dışında da zaman zaman görev yapmaktadır. Bazı durumlarda (keşif, otopsi, olay yeri incelemesi gibi) dış mekânlarda çalışması gerekmektedir. Sorumlulukları ağır, stresli iş ortamında çalışmakta ve rutin görevleri yapmakta olduğundan günün her saatinde aktif olmak zorundadır.
Dosya ve klasör ağırlıklı olmak üzere kırtasiye malzemelerini yoğun olarak kullanmaları sebebiyle bunlara bağlı sağlık sorunları (enfeksiyonal ve alerjik rahatsızlıklar) oluşabilmektedir.
İşlerinin tamamına yakın bir kısmı bilgisayar üzerinden yapıldığından, sürekli oturmaktan ve on parmak, hızlı bilgisayar kullanmaktan kaynaklanan fiziksel rahatsızlıklar zamanla görülebilmektedir. Mesleğin hassasiyeti gereği strese bağlı bazı rahatsızlıklara da rastlanmaktadır.
İŞ BULMA İMKANLARI
Zabıt Kâtipliği dalından mezun olanlar; ilk derece (hukuk, ceza, idare ve vergi) mahkemeleri, bölge (adliye ve idare) mahkemeleri, yüksek mahkemeler, Adalet Bakanlığı (merkez ve taşra) teşkilatı, cumhuriyet başsavcılıkları, ceza infaz (cezaevi ve tutukevleri) kurumlarında, Yüksek seçim ve seçim kurulları ile noterlikler, hukuk ve avukatlık büroları, bankalar ve sigorta şirketleri ile kamu ve özel kurumların hukuk ile ilgili birimlerinde de iş bulabilmektedirler.
EĞİTİM VE KARİYER İMKANLARI
Meslek lisesinden sonra üniversite sınavında başarılı olanlar lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Mezun olan öğrencilerin ek puanları ile yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur.
Zabıt Kâtipliği dalından mezun olanlar; ilk derece (hukuk, ceza, idare ve vergi) mahkemeleri, bölge (adliye ve idare) mahkemeleri, yüksek mahkemeler, Adalet Bakanlığı (merkez ve taşra) teşkilatı, cumhuriyet başsavcılıkları, ceza infaz (cezaevi ve tutukevleri) kurumlarında istihdam edilirken yüksek seçim ve seçim kurulları ile noterlikler, hukuk ve avukatlık büroları, bankalar ve sigorta şirketleri ile kamu ve özel kurumların hukuk ile ilgili birimlerinde de iş bulabilmektedirler.
İnfaz ve Koruma dalından mezun olanlar; Adalet Bakanlığı (merkez ve taşra) teşkilatı, cumhuriyet başsavcılıkları, ceza infaz (cezaevi ve tutukevleri) kurumlarında istihdam edilirken özel güvenlik şirketleri ile kamu ve özel kurumların güvenlik ile ilgili birimlerinde de iş bulabilmektedirler.
ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ
12. Sınıfta öğrenciler İşletmelerde Beceri Eğitimi adı altında haftanın 3 günü, ağırlıklı olarak Adliyelerde, Avukatlık Bürolarında, Noterlerde Staj görmektedirler. Staj süresince çalışma Ücreti alırlar. Sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmenin temel şartı adalettir. Bu sebeple adalet alanında istihdam edilecek kişilerin eğitimleri büyük önem kazanmaktadır. Bu alanda yetişmiş nitelikli iş gücüne ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır. Değişim süreci ve artan iş gücü ihtiyacı, alanda faaliyet gösteren çalışanların bilgi ve becerilerini artırarak kendilerini yenilemelerini gerektirmektedir.
Zabıt kâtibi ile infaz ve koruma personeli olarak görev yapan memurlar; kurumlarının meslek eğitim merkezlerinde hizmet içi eğitim faaliyetlerine katılarak görevde yükselme eğitimi sonunda başarılı oldukları takdirde ve diğer şartları da taşımaları koşuluyla zabıt kâtibi ise şef, mahkemelerin yazı işleri müdürü, şube müdürü ve idare müdürü, icra müdürlüğü veya yardımcılığı, noterlerde, resmi veya özel bankalarda, çeşitli kamu veya özel kurum ve kuruluşlarda "Hukuk Müşavirliği" bölümlerinde; infaz ve koruma memuru ise infaz ve koruma baş memuru, idare memuru ve çalıştığı kurumun müdür yardımcısı veya müdürü olabilmektedir.
Öncelikle Adalet Bakanlığının merkez ve taşra teşkilatında ihtiyacı olan zabıt kâtibi ile infaz ve koruma memurluğuna atanabilmek için, Adalet Bakanlığı Memur Sınav, Atama ve Nakil Yönetmeliğinde belirtilen genel ve özel şartları taşıyanlardan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sonuçlarına göre (70 ve üzeri puan almak) ilgili komisyonlarca yapılacak mülakat sınavında başarılı olanlar atanmaktadırlar. Yapılan bu sınavda, Adalet alanı mezunlarına öncelik verilerek bunların atamaları gerçekleştirilmektedir.
ÇOÇUK GELİŞİM ALANI
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanı nedir?
Okul öncesi eğitim programı hazırlama, öz bakım becerileri, yetersizlik türleri ve kaynaştırma, oyunu gelişim alanları ve etkinliklerde kullanma, oyuncak hazırlama, kostüm hazırlama ve yüz boyama çalışmaları, çocukla etkili iletişim kurma, özel eğitimde öz bakım, özel eğitim programı hazırlama, yetersizlik türleri ve eğitimi ile ilgili bilgi, becerileri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanının amacı nedir?
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanının hedefleri nelerdir?
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi sektörü, çalışan kadın sayısının artması, okul öncesi ve özel eğitimin öneminin fark edilmesi, okul öncesi eğitimin zorunlu eğitime dâhil edilmesi çalışmalarının sürdürülmesi bu alanda kaliteli ara eleman ihtiyacını arttırmıştır. Bu nedenlerle program çocuk gelişimi ve eğitimi alanında; problem çözme becerisine sahip, sabırlı, yeniliklere açık, iletişim kurabilen, sektörün ihtiyacına cevap verebilecek kalifiye, ara eleman standardına uygun bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Bu programda öğrenciye;
· Erken çocukluk dönemi çocuklarının gelişimsel özellikleri, erken çocukluk ve özel eğitim kurum ve özellikleri, genital sistem-döllenme, gebelik, doğum, yenidoğanın özellikleri, lohusalık ve emziklilik dönemi, çocuk hastalıkları, çocuklarda sık görülen şikâyetler, ruh sağlığı, duygu davranış bozuklukları, çocukları tanıma teknikleri, çocuk hakları, çocuk dostu ortamlar, ihmal ve istismar, dramatik etkinlikler,
· Erken çocukluk eğitim dalı; okul öncesi eğitim programı hazırlama, öz bakım becerileri, yetersizlik türleri ve kaynaştırma, oyunu gelişim alanları ve etkinliklerde kullanma, oyuncak hazırlama, kostüm hazırlama ve yüz boyama çalışmaları, çocukla etkili iletişim kurma,
· Özel eğitim dalı; özel eğitimde öz bakım, özel eğitim programı hazırlama, yetersizlik türleri ve eğitimi, oyunu gelişim alanları ve etkinliklerde kullanma, oyuncak hazırlama, kostüm hazırlama ve yüz boyama çalışmaları, çocukla etkili iletişim kurma ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanının altında yer alan dallar nelerdir?
- Erken Çocukluk Eğitimi
- Özel Eğitim
Kurumumuzda Erken Çocukluk Eğitimi dalında eğitim verilmektedir.
Erken Çocukluk Eğitim dalı nedir?
Erken çocukluk öğretmen yardımcısının sahip olduğu, çocuğun gelişim ilkelerine uygun eğitim programını uygulamada öğretmene yardımcı olma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında erken çocukluk öğretmen yardımcılığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanı programının eğitim süresi ne kadardır?
Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi meslek elemanında bulunması gereken özellikler nelerdir?
Erken çocukluk eğitim kurumlarında öğretmen yardımcısı olmak isteyenlerin; alan bilgisine sahip görme, işitme problemi olmayan, Türkçeyi doğru kullanan, görgü kuralarını bilen ve uygulayan, fiziksel ve ruhsal yönden sağlıklı, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, yaratıcı, araştırıcı, gelişime açık, iletişim becerisine sahip, ekip çalışmasına uygun, hoşgörülü, iş disiplinine sahip, planlı, organizasyon yapabilen, pratik, problem çözme becerisine sahip, sabırlı kimseler olmaları gerekir. Bu elemanların ayrıca çocuğun kişisel özelliklerinin ve yeteneklerinin ortaya çıkmasında destek olmaları gerekir.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanı öğrencilerinde bulunması gereken özellikler nelerdir?
- · Atatürk'ü anlayan ve O'nun ilkelerini benimseyen,
- · Ülkesini seven ve ülkesinin gelişmesi için çaba gösteren,
- · İnsanlarla iyi ilişkiler kuran ve olumlu iletişim içinde olan, hoşgörülü ve empatik olabilen,
- · Araştırmacı, yenilikleri takip edebilen ve onları paylaşabilen,
- · Akıl yürüten ve kendini kolay ifade edebilen,
- · Hem kendisine hem de çevresine saygılı olan,
- · Kitap okuma alışkanlığı kazanmış, branşı ile ilgili bilgilerini geliştirebilen
- · Türkçeyi iyi kullanabilen,
- · Sorumluluk alan ve aldığı sorumlulukları yerine getirebilen,
- · Sosyal yönü gelişmiş, çevresine ve insanlara duyarlı olabilen kişiler olmalıdır.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanı atölyesi var mı?
Kurumumuzda alanımıza ait öğrenci ihtiyaçlarını karşılayan bir adet atölye bulunmaktadır.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanı mezunlarına hangi belgeler verilmektedir?
Mezun olan öğrenciye, alan ve dalını gösteren diploma ve iş yeri açma belgesi verilmektedir. Mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olanlardan isteyenlere, Avrupa Yeterlilik Çerçevesi kapsamında, öğrenim süresince kazandıkları temel yeterlilikler hakkında bilgiler içeren Europass sertifika/diploma ekiyle alınan ve başarılan modüller, mesleki eğitim gördüğü veya stajını yaptığı işletmenin adını gösterir belge düzenlenir.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanı mezunlarının eğitim ve kariyer İmkânları nelerdir?
Meslek liselerinin Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanından mezun olanlar, üniversite sınavında başarılı ise istedikleri herhangi bir alanda lisans veya ön lisans programlarına ya da kendi alanlarında ilgili programlara ek puan alarak devam edebilirler.
ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANINA AİT YÜKSEK ÖĞRETİM PROGRAMLAR
Okul öncesi eğitim kurumlarında, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunda, çocuk kulüplerinde, çocuk organizasyon şirketlerinde, evde çocuk bakımı hizmeti veren kuruluşlarda çalışabilirler.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında liseden mezun olduktan sonra iş imkanları nelerdir?
Meslek lisesi çocuk gelişimi ve eğitimi alanı mezunları, kreş, anaokulu, anasınıfı ve çocuk kulüplerinde, rehabilitasyon merkezlerinde öğretmen yardımcısı olarak görev yapmaktadırlar.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında üniversiteden mezun olduktan sonra iş imkanları nelerdir?
- · Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümünden mezun olanlar, özel okullar ve devlet okullarında okul öncesi eğitim kurumlarında, çocuk kulüplerinde, Anadolu meslek liselerinde, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde öğretmen,
- · Hastanelerin çocuk oyun odalarında ve rehabilitasyon bölümlerinde uzman,
- · Oyuncak sanayisinde uzman,
- · Ana çocuk sağlığı merkezlerinde fiziki ve ruhsal gelişimin izlenmesinde çocuk gelişim uzmanı,
- · Televizyon ve radyo çocuk program yapımcısı,
- · Çocuk kitapları hazırlamada danışman olarak çalışabilirler.
- · Rehberlik araştırma merkezlerinde özel eğitim öğretmeni,
- · Sosyal hizmet kurumlarının bakım merkezlerinde özel eğitim görevlisi,
- · İsteyen öğrenciler üniversitelerde lisans üstü eğitim alabilir akademisyen olabilirler.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında eğitimin genel işleyişi nasıldır?
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında öğrenim gören bir öğrenci, meslek eğitimine 10.sınıfta başlar, meslek derslerinin yanında genel kültür derslerini de almaya devam eder. Lisedeyken mesleki eğitim uygulamalarını yapar, meslek hastalıkları ve iş kazalarına karşı Millî Eğitim Bakanlığı tarafından sigortalanır. Ayrıca Anadolu Meslek programının 12.sınıfında öğrenim gören öğrenci, işletmelerde mesleki eğitimini yaparken 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda belirtilen hükme göre işveren tarafından kendisine ücret verilir. Mesleki ve teknik eğitim okulundan mezun olan öğrenci eğitim gördüğü meslek alanıyla ilgili;
- Diplomaya
- İşyeri açma belgesine
- EUROPASS Sertifika Eklerine
- Teknisyenlik unvanına sahip olur.
Böylece alanımızda öğrenimini tamamlayan bireyler; işverenlerin aradığı özelliklere sahip, nitelikli "ana eleman" olarak kendi ve ailesinin geleceğine yön veren ve ülke kalkınmasında rol alan öncü bir nesil olma şansına sahiptirler.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında hangi dersler işlenmektedir?
Dersler hakkında detaylı bilgiyi Megep ders bilgi formlarından öğrenebilirsini